Varför du bör överväga en ISO-standard istället för att effektivisera själv

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
October 25, 2023
Ämne
ISO-standarder

Varför ska vi lita på en ISO-standard istället för att bara effektivisera själva? Det är en vanlig fråga som kan uppstå i företag.

Att implementera standarder kan verka som en omständlig process, men det finns ett antal starka skäl till varför det kan vara mer fördelaktigt än att försöka lösa problem internt.

1. Beprövade metoder

ISO-standarder är utformade av experter inom olika områden och baseras på beprövade metoder och bästa praxis. Genom att använda dessa standarder kan ditt företag dra nytta av den kollektiva kunskapen och erfarenheten från branschexperter.

2. Strukturerad process

ISO-standarder ger en tydlig och strukturerad process för att implementera och underhålla ett system, oavsett område. Detta är särskilt användbart om ditt företag är nytt eller saknar intern expertis inom detta område.

3. Internationell erkännande

ISO-standarder som ISO 9001 (kvalitetsledning), 14001 (miljöledning), 45001 (arbetsmiljöledning) och 27001 (informationssäkerhetsledning) är internationellt erkända. Det innebär att de accepteras och respekteras över hela världen, vilket kan öka ditt företags trovärdighet hos kunder, leverantörer och andra affärspartners.

4. Kontinuerlig förbättring

ISO-standarder erbjuder ett ramverk för kontinuerlig förbättring, vilket hjälper ditt företag att ständigt bli bättre på det ni gör.

Att följa en standard innebär inte medelmåttighet

En vanlig missuppfattning är att implementering av en ISO-standard skulle leda till medelmåttighet. Tvärtom, standarden hjälper företag att uppnå högsta möjliga kvalitet inom sitt område. Den ger grundläggande riktlinjer och bästa praxis för att bygga ett effektivt system, oavsett område.

Varje företag kan sedan applicera dessa riktlinjer på sitt eget unika sätt och sträva efter ständig förbättring, vilket kan leda till överlägsen prestanda och konkurrensfördelar. Dessutom visar företag som blir certifierade enligt ISO-standarder att de tar sina kvalitetsförpliktelser på allvar.

Att följa en standard betyder inte nödvändigtvis att vara "precis som alla andra". Det ger snarare ett ramverk för framgång som varje företag kan utnyttja på sitt eget unika sätt.

Slutsats

För att bli bäst i din bransch handlar det inte bara om att följa standarder, utan också om hur du tillämpar dem i ditt specifika sammanhang, hur du ständigt strävar efter förbättringar utifrån dem och hur du levererar värde till dina kunder.

Vill du veta mer om hur du kan göra resan ännu mer effektiv? Hör av dig till oss.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Ledningssystem

Alla företag har ett ledningssystem – även om de inte erkänner det

Alla företag har ett ledningssystem, oavsett om de inser det eller ej. Denna artikel diskuterar problemen som kan uppstå med ett oorganiserat ledningssystem och ger råd om hur företag kan lösa problemen.
Patrik Björklund
August 16, 2023
ISO-Certifiering

Hemligheten som kapar mest kostnader av allt i ett ISO-certifieringsprojekt

ISO-certifiering kan ofta upplevas som krångligt och tidskrävande. Många väljer den svåra vägen och hamnar i en onödigt komplex process. Men det behöver inte vara så, certifieringen kan göras enklare. Här presenterar vi vårt bästa råd för att effektivisera och snabba på din ISO-certifieringsprocess.
Patrik Björklund
August 21, 2023
Allvarlighetsgradsmatris

Vad är en allvarlighetsgradsmatris?

En allvarlighetsgradsmatris är ett effektivt verktyg för att kunna jämföra äpplen mot äpplen istället för äpplen mot päron, exempelvis när det kommer till avvikelse- och riskhantering. Läs mer här.
Patrik Björklund
January 2, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.