ISO 9001 och ISO 14001 - Inte bara för jättar, utan även för de mindre och entreprenörsdrivna

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
May 19, 2023
Ämne
ISO-standarder

ISO 9001 och ISO 14001
- Inte bara för jättar, utan även för de mindre och entreprenörsdrivna

Vi vet att det finns en hel del snack om ISO 9001 och ISO 14001-certifieringar och hur de i allmänhet förknippas med stora, traditionella företag.  

Men visste du att dessa certifieringar inte bara är till för jättarna där ute, utan också för mindre och entreprenörsdrivna bolag?  

Häng med så ska vi berätta varför det är viktigt att även de mindre företagen överväger att implementera dessa standarder i sin verksamhet.

Kvalitet och miljö - hand i hand

Först och främst, låt oss förtydliga vad dessa certifikat handlar om.  

ISO 9001 är en internationell standard för kvalitetsledningssystem som hjälper företag att säkerställa att de levererar produkter och tjänster av hög kvalitet.  

ISO 14001, är en internationell standard för miljöledningssystem som hjälper organisationer att förbättra sin miljöprestanda och minimera negativa effekter på miljön.

Båda dessa standarder är viktiga, oavsett storlek på företaget.  

Ett mindre entreprenörsdrivet bolag kan också dra nytta av att implementera dessa system för att förbättra sin verksamhet och göra den mer hållbar.

Kundernas förväntningar och konkurrenskraft

Alla vill vi göra affärer med företag som bryr sig om kvalitet och miljö, eller hur?  

Genom att vara certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 visar mindre entreprenörsdrivna bolag att de tar dessa frågor på allvar och arbetar aktivt för att upprätthålla höga standarder. Detta gör dem mer attraktiva för potentiella kunder och kan ge dem en konkurrensfördel gentemot andra företag.

Förenkla och effektivisera processer

För mindre företag kan det vara svårt att veta var man ska börja när det gäller att förbättra sina processer och rutiner. Genom att implementera ISO 9001 och ISO 14001 får man en tydlig struktur och riktlinjer att följa, vilket underlättar för företaget att hitta områden där det finns utrymme för förbättringar.  

Det kan även leda till en mer effektiv och lönsam verksamhet.

Anpassningsbarhet och flexibilitet

ISO-standarderna är utformade för att vara flexibla och anpassningsbara, vilket innebär att de kan tillämpas på företag av alla storlekar och typer.  

Mindre entreprenörsdrivna bolag kan därför implementera och anpassa dessa standarder för att passa deras specifika behov och verksamhet.

Avslutning

Som du kan se är ISO 9001 och ISO 14001 bra för alla bolag.  Att implementera dessa standarder kan vara en utmärkt investering även för mindre företag som vill förbättra sin verksamhet, attrahera kunder och vara mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Att ta steget mot certifiering kan kännas utmanande, men det finns experter och konsulter som kan hjälpa till att guida er genom processen.  Och kom ihåg, genom att visa att ni bryr er om kvalitet och miljö, skapar ni inte bara en bättre verksamhet utan också en bättre värld för oss alla.

ISO-certifiering är en utmärkt investering om man vill förbättra sin verksamhet, attrahera kunder och vara mer konkurrenskraftiga på marknaden

Så, varför inte ge det en chans?  Kanske upptäcker ni att ISO 9001 och ISO 14001 är precis vad ert företag behöver för att nå nya höjder och göra en positiv inverkan på både era kunder och vår planet.

Lycka till, och tveka inte att dela med er av era erfarenheter och framgångar längs vägen!

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
OKR

Skillnaden mellan OKR (Objectives and Key Results) och traditionell målstyrning

Lär dig skillnaden mellan OKR och traditionella målstyrningsmodeller som MBO. Utforska fördelarna med flexibilitet, transparens och hög ambitionsnivå som OKR erbjuder. Perfekt för ledare som vill driva tillväxt och innovation.
Patrik Björklund
September 26, 2023
Informationssäkerhet

10 vanliga missuppfattningar VD har om ISO 27001 och informationssäkerhet som kan stå dig dyrt

Undvik kostsamma misstag kring informationssäkerhet. Lär dig de 10 vanligaste missuppfattningarna och hur du skyddar ditt företag effektivt.
Patrik Björklund
October 19, 2023
Tillväxt

Vi är för små för ett ledningssystem, eller?

Upptäck hur ett ledningssystem kan fungera som en tillväxtmotor för små företag och varför det är klokt att börja etablera det tidigt. Läs mer här!
Patrik Björklund
September 12, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka en nulägesanalys idag för att se hur nära du är certifiering, eller kontakta oss för att diskutera direkt med experter.