Att ha ett möte kan kosta mer än du tror

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
June 16, 2023
Ämne
Möten

Möten och kommunikation är centrala element i varje företag, men ofta är de inte så effektiva som de borde vara. Långa och otydliga möten som svävar ut i sidospår och anekdoter kan leda till förlorad tid, minskad produktivitet och frustration bland deltagarna.

I denna artikel diskuterar vi hur effektivare möten och mer fokuserad kommunikation kan vara nyckeln till en mer framgångsrik och produktiv arbetsmiljö.

Dolda kostnader

Tid

När stor del av arbetstiden går åt till möten innebär det oftast att det finns mindre tid för att fokusera på kärnuppgifterna.

Ineffektiva möten med långa diskussioner och upprepningar kan också leda till att medarbetarna upplever stress och frustration, vilket i sin tur kan påverka arbetsklimatet och hälsan hos de anställda.

Resurser

Möten kräver ofta att företag tillhandahåller resurser såsom lokaler, teknisk utrustning och förbrukningsvaror, vilket genererar kostnader.

I vissa fall kan även externa konsulter eller facilitatorer behöva anlitas för att leda möten, vilket innebär ytterligare kostnader.

Att förflytta sig till och från möten, särskilt när de hålls på andra platser än arbetsplatsen, kan också innebära betydande kostnader i både tid och pengar.

Avsaknad av resultat

Ett annat problem med möten är att de ibland inte leder till konkreta resultat eller beslut. Detta kan bero på att mötets syfte eller agenda är otydlig, eller att deltagarna inte har tillräckligt med information för att fatta välgrundade beslut.

När möten inte resulterar i konkreta åtgärder kan det leda till frustration och en känsla av att tiden inte har utnyttjats på bästa sätt.

Opportunity cost

När medarbetare deltar i möten innebär det att de inte kan ägna sig åt andra uppgifter som skulle kunna generera värde för företaget. Denna alternativkostnad, eller "opportunity cost", är en dold kostnad som kan vara svår att kvantifiera men som ändå påverkar företagets resultat.

Checklista för att skapa effektivare möten

För att minimera de dolda kostnaderna för möten och skapa mer effektiva och värdeskapande möten, kan följande enkla checklista användas:

- Är mötet nödvändigt?

Innan ett möte planeras bör man kritiskt granska om mötet verkligen är nödvändigt eller om det finns andra, mer effektiva, sätt att kommunicera och fatta beslut, till exempel genom e-post, chatt eller projektverktyg.

- Har mötet rätt tid och längd?

Genom att sätta en tidsgräns för mötet och följa den kan vi säkerställa att mötet inte drar ut på tiden och att deltagarna kan fokusera på de viktigaste punkterna.

Undvik att planera möten för sent på dagen eller för tidigt på morgonen, då deltagarna kanske inte är på topp.

Men se upp - för vissa kan tvärt om vara det mest effektiva, speciellt för yrkesroller där djup koncentration över lång tid behövs.

- Har vi förberett mötet på rätt sätt?

Ett väl förberett och strukturerat möte med en tydlig agenda och mål minskar risken för att mötet blir ineffektivt och tidskrävande.

Genom att förbereda deltagarna med relevant information och material i förväg kan beslutsprocessen under mötet bli mer effektiv.

- Funkar tekniken?

För att minska kostnader för resor och tid bör du överväga att använda digitala mötesplattformar och videokonferenser när det är möjligt och lämpligt.

Prova tekniken innan mötet drar igång och se till att alla deltagare kan ansluta och använda sig av tekniken på ett effektivt sätt.

- Är mötet anpassat till deltagarna?

Se till att mötena är anpassade efter deltagarnas kommunikationsstilar och preferenser. Detta kan bidra till en mer effektiv och engagerad arbetsmiljö.

Vissa personer tänker högt, andra tänker tyst. Vissa kan ta beslut på stående fot, andra behöver tid att reflektera. Vissa frodas i kallprat, andra vill vara brutalt fokuserade. Tänk igenom vilka som deltar innan mötet startar.

Genom att skapa möjligheter för informella samtal och social interaktion utanför mötesrummet kan vi upprätthålla en positiv företagskultur som optimerar produktiviteten under våra möten.

Hitta en balans mellan att skapa en effektiv arbetsmiljö och att upprätthålla en viss nivå av personligt engagemang mellan kollegor.

- Hur tänker vi följa upp och utvärdera?

Efter mötet, se till att det finns en tydlig uppföljning och ansvarsfördelning för de beslut som fattats.

Utvärdera även mötet för att ständigt förbättra och optimera mötesstrukturen och effektiviteten.

Be gärna om feedback från deltagarna för att få en bättre förståelse för vad som fungerade bra och vad som kan förbättras.

Sammanfattning

Genom att skapa effektivare möten och fokuserad kommunikation kan vi minimera vissa dolda kostnader för företaget, öka produktiviteten och förbättra samarbetet mellan kollegor. Detta leder till en mer framgångsrik och välmående arbetsmiljö för alla inblandade.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
ISO-Certifiering

Hemligheten som kapar mest kostnader av allt i ett ISO-certifieringsprojekt

ISO-certifiering kan ofta upplevas som krångligt och tidskrävande. Många väljer den svåra vägen och hamnar i en onödigt komplex process. Men det behöver inte vara så, certifieringen kan göras enklare. Här presenterar vi vårt bästa råd för att effektivisera och snabba på din ISO-certifieringsprocess.
Patrik Björklund
August 21, 2023
Driva Bolag

Förebygg företagets framtida kaos med ISO 9001: Ett tidslinje-perspektiv

Upplev hur ditt företags framtid kan se ut utan ISO 9001 och hur implementering av denna standard kan förändra er verklighet till en stabil och framgångsrik framtid.
Patrik Björklund
July 4, 2023
Ledningssystem

Ledningssystem: Företagets dolda superkraft

Upptäck hur ett effektivt ledningssystem kan bli din dolda superkraft för att driva företags framgång. Lär dig hur det kan lösa återkommande problem, förbättra kundnöjdhet, stödja tillväxt och öka effektiviteten. ISO-certifiering är bara en bonus - den riktiga kraften ligger i ledningssystemet självt. Läs mer för att upptäcka hur du kan utnyttja denna superkraft i ditt företag.
Patrik Björklund
July 27, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.