ISO 27001 - en översikt för icke-tekniska ledare

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
October 15, 2023
Ämne
ISO 27001

Det är en vanlig missuppfattning att ISO 27001 endast är relevant för IT-avdelningar och tekniska chefer. Detta kan inte vara längre från sanningen. I själva verket är det ett viktigt verktyg för alla typer av organisationer som vill skydda sina informationstillgångar och bygga upp en stark säkerhetskultur. Men vad innebär egentligen ISO 27001, och hur kan du som icke-teknisk ledare implementera det i din organisation? Den här artikeln syftar till att ge en översikt över detta ämne.

Vad är ISO 27001?

ISO 27001, officiellt känd som ISO/IEC 27001:2013, är en internationell standard för hantering av informationssäkerhet. Den syftar till att hjälpa organisationer att etablera, implementera, underhålla och ständigt förbättra ett Informationssäkerhetshanteringssystem (ISMS).

ISMS är inte ett tekniskt system utan snarare en kombination av riktlinjer, processer och kontroller som hjälper till att säkra alla former av information i organisationen - oavsett om det handlar om digital data eller pappersdokument.

Varför ISO 27001?

ISO 27001 har blivit allt viktigare i dagens samhälle där cybersäkerhetshot ständigt utvecklas och blir mer sofistikerade. Genom att uppfylla standarden kan du visa dina intressenter - inklusive kunder, leverantörer och anställda - att du tar informationssäkerhet på allvar.

Dessutom kan ISO 27001 hjälpa din organisation att följa lagkrav och regelverk relaterade till dataskydd, som GDPR.

Hur fungerar ISO 27001?

ISO 27001 bygger på en processbaserad metod för ständiga förbättringar, känd som PDCA-cykeln (Plan-Do-Check-Act). Detta innebär att du börjar med att planera ditt ISMS, genomföra det, kontrollera dess effektivitet och vidta åtgärder för att förbättra det.

I praktiken involverar implementeringen av ISO 27001 följande steg:

  1. Fastställa ISMS: Detta innebär att definiera processer, policy och rutiner för att öka informationssäkerheten i din organisation.
  2. Bedöma risker: Du behöver identifiera potentiella hot och sårbarheter kring hur du hanterar informationssäkerhet, samt bedöma deras inverkan och sannolikhet.
  3. Implementera kontroller: Beroende på riskbedömningen ska du välja lämpliga säkerhetsåtgärder (kontroller) från Annex A i standarden.
  4. Övervaka och granska ISMS: Du ska regelbundet övervaka ditt ISMS för att säkerställa att det fungerar som avsett och uppfyller standardens krav.
  5. Förbättra ISMS: Slutligen bör du ständigt sträva efter att förbättra ditt ISMS baserat på resultatet av övervakningen och granskningen.

Hur implementerar du ISO 27001?

Implementeringen av ISO 27001 kräver engagemang från hela organisationen, men som ledare spelar du en avgörande roll. Här är några tips för att komma igång:

  1. Förstå standarden: Läs igenom ISO 27001 och försök att förstå dess krav och principer. Du behöver inte bli en expert, men du bör ha grundläggande kunskaper om vad standarden innebär.
  2. Få stöd från ledningen: Att implementera ISO 27001 kräver resurser och engagemang från hela organisationen. Se till att övriga medlemmar i ledningsgruppen förstår vikten av informationssäkerhet och stöder initiativet.
  3. Identifiera ansvariga: Utse en person eller ett team som ansvarar för implementeringen av ISMS.
  4. Bedöm din nuvarande position: Innan du börjar implementera nya kontroller är det viktigt att förstå var du befinner dig just nu. Genomför en nulägesanalys för att identifiera befintliga brister i informationssäkerheten.
  5. Börja smått: Det kan vara överväldigande att försöka uppfylla alla krav i ISO 27001 på en gång. Börja med några få kontroller och bygg vidare därifrån.
  6. Följ upp och utvärdera: Se till att regelbundet följa upp och utvärdera framstegen. Detta hjälper dig att identifiera områden som behöver förbättras.

Slutsats

ISO 27001 är mer än bara en teknisk standard - det är ett kraftfullt verktyg för att skydda din organisations informationstillgångar och bygga en stark säkerhetskultur.

Som icke-teknisk ledare har du en viktig roll att spela i implementeringen av ISO 27001. Genom att förstå standarden, skapa engagemang i organisationen, identifiera ansvariga, bedöma din nuvarande position, börja smått och följa upp regelbundet kan du hjälpa din organisation att uppnå och behålla ISO 27001-certifiering.

Kom ihåg att ISO 27001 inte är ett mål i sig utan snarare en ständig process av förbättring. Genom att arbeta systematiskt med informationssäkerhet kan du skapa en tryggare och mer pålitlig organisation - till fördel för alla intressenter.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Krishantering

Krishantering och nödlägesberedskap enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001 – En genomgång och praktiska exempel

Krishantering enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001 är avgörande för att säkerställa kvalitet, miljöansvar och säkerhet i organisationer. Genom att identifiera risker, planera för krishantering och fokusera på nödlägesberedskap skapas en effektiv strategi för att hantera kriser.
Joakim Stenström
May 15, 2023
ISO 27001

Varför ISO 27001 inte bara är en fråga för IT-chefen

Utforska varför ISO 27001 inte bara är en IT-chefs ansvar, utan kräver engagemang från hela ledningen för att skapa en effektiv säkerhetskultur.
Patrik Björklund
October 14, 2023
Bättre företag

ISO certifiering är mer än krav - det är att bli bättre

ISO-certifiering med AmpliFlow: Mer än att uppfylla krav. Det är din väg till ett bättre företag.
Patrik Björklund
October 26, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.