Skillnaden mellan att vara ansvarig och att vara delaktig

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
August 16, 2024
Ämne
Projektledning

I projektledning och teamarbete är tydlighet i roller viktigt. Att förstå skillnaden mellan att vara ansvarig för något och att vara delaktig i dess genomförande är en grundläggande del som vi ibland ser att det råder lite missförstånd kring. Denna artikel utforskar dessa roller djupare så att du kan reflektera över dessa nästa gång du stöter på liknande situationer.

Förstå rollerna

Ansvarig

Att vara ansvarig innebär att du har det ultimata ansvaret för en uppgift eller ett projekt. Det är du som ansvarar för att målen nås, att tidplaner hålls, att resurser finns tillgängliga och i slutändan att vi lyckas.

Det här innebär inte nödvändigtvis att du utför alla uppgifter själv, men du måste säkerställa att de blir gjorda, antingen genom att delegera eller övervaka arbetsprocessen.

Delaktig

Att vara delaktig betyder att du aktivt arbetar med hela eller delar av ett projekt, en avvikelse eller en uppgift. Du kanske inte bär det övergripande ansvaret, men ditt bidrag är avgörande för att uppgiften ska kunna slutföras framgångsrikt.

Att vara delaktig innebär att du är en viktig del i genomförandet, ofta genom praktiskt arbete eller genom att bidra med expertkunskaper.

Varför denna distinktion är viktig

Klarhet i kommunikationen

Att tydligt definiera vem som är ansvarig och vem som är delaktig underlättar kommunikationen inom teamet. Det minskar risken för missförstånd och dubbelarbete, vilket i sin tur bidrar till en mer effektiv arbetsprocess.

Effektiv arbetsfördelning

Genom att skilja på dessa roller kan uppgifter delegeras på ett sätt som utnyttjar teammedlemmarnas styrkor på bästa sätt. Det säkerställer att rätt person arbetar med rätt uppgift, vilket optimerar teamets produktivitet.

Förbättrad projekthantering

Förståelsen för vem som är ansvarig respektive delaktig ger en tydligare struktur för projektledning. Det gör det lättare att följa upp framsteg, identifiera flaskhalsar och justera arbetsflödet vid behov.

Exempel: Hantering av en avvikelse

Genom att ha en tydlig struktur minskar du risken för missförstånd och maximerar teamets effektivitet. Låt oss ta ett exempel med en avvikelse som upptäcks i processen "Inleverans kylvaror":

Den Ansvariges roll

I detta scenario är den ansvarige personen den som har det yttersta ansvaret för att hantera avvikelsen. I detta fall processägaren för del-processen "Inleverans kylvaror". Denne ska se till att:

  • Granska den rapporterade avvikelsen: Se till att avvikelsen rapporterats korrekt och innehåller rätt information för att ta den vidare för djupare analys.
  • Analysera och planera: Utvärdera avvikelsens påverkan och utveckla en handlingsplan för att åtgärda den.
  • Fördela resurser: Se till att tillräckliga resurser finns tillgängliga för att hantera avvikelsen, inklusive att göra de de rätta teammedlemmarna involverade och tilldela uppgifter.
  • Följa upp: Övervaka genomförandet av handlingsplanen för att säkerställa att avvikelsen åtgärdas inom given tidsram.

Den Delaktiges roll

Personen som är delaktig i hanteringen av avvikelsen arbetar direkt med de specifika åtgärder som krävs för att lösa problemet. Deras uppgifter kan inkludera:

  • Genomförande av åtgärder: Utföra de faktiska åtgärderna som definierats i handlingsplanen, vilket kan innebära teknisk problemlösning, omförhandling med leverantörer eller anpassning av tidsplaner.
  • Rapportering: Ge regelbundna uppdateringar till den ansvarige om framstegen i arbetet med att åtgärda avvikelsen, inklusive eventuella ytterligare problem som uppstår.
  • Expertstöd: Bidra med specifik expertis som är nödvändig för att lösa avvikelsen, exempelvis teknisk kunskap, juridisk rådgivning eller finansiell analys.

Att navigera mellan att vara ansvarig och delaktig kan verka utmanande till en början, men med tydliga riktlinjer och öppen kommunikation, kommer ditt team att kunna arbeta mer sammanhangande och effektivt.

Behöver du stöd eller verktyg för att hantera saker som ovan? Ta ett samtal med oss idag och se hur AmpliFlow kan hjälpa er!

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Ledningssystem

Alla företag har ett ledningssystem – även om de inte erkänner det

Alla företag har ett ledningssystem, oavsett om de inser det eller ej. Denna artikel diskuterar problemen som kan uppstå med ett oorganiserat ledningssystem och ger råd om hur företag kan lösa problemen.
Patrik Björklund
August 16, 2023
Dokumentstyrning

Ordning & Reda: Hemligheten (och handlingsplanen) för framgångsrika företag

Hur skapar jag en dokumenthantering som ökar produktivitet, underlättar beslutsfattande, säkerställer efterlevnad, förbättrar kommunikation och samarbete samt stärker företagskulturen?
Henrik Gustafsson
April 6, 2023
ISO-standarder

Hur ofta uppdateras ISO-standarder och hur påverkar det mitt företag

Lär dig hur regelbundna uppdateringar av ISO-standarder påverkar ditt företag och varför det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Utforska fördelarna med att implementera dessa standarder och hur de kan förbättra din verksamhets effektivitet och konkurrenskraft.
Joakim Stenström
September 27, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.