Vad är operationell riskhantering?

Skrivet Av
Joakim Stenström
Joakim Stenström
Publicerad
September 28, 2023
Ämne
Riskhantering

Operationell Riskhantering (ORM) är en avgörande komponent i ett företags övergripande strategi. Det rör sig om att identifiera, bedöma och hantera hot eller osäkerheter som kan negativt påverka företagets verksamhet. Internationella standarder som ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 och ISO 31000 ger en robust ram för att implementera ett effektivt ORM-system.

Vad är operativ riskhantering enligt ISO-standarder?

Enligt ISO 9001, definieras operationella risker som potentiella förluster på grund av otillräckliga eller misslyckade interna processer, personer och system, eller yttre händelser. ISO 14001 fokuserar på operationella risker kopplade till miljöhantering, medan ISO 45001 koncentrerar sig på risker för arbetsmiljö och säkerhet.

ISO 31000, standarden för riskhantering, tillhandahåller en allmän ram för att identifiera, bedöma, hantera och kommunicera risker på alla nivåer och funktioner i en organisation. Denna standard ligger till grund för hur riskhantering ses och hanteras inom ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001.

Office setting

Varför är ORM viktigt?

ORM gör det möjligt för företag att proaktivt hantera osäkerheter som kan störa verksamheten. Det hjälper till att förebygga ekonomiska förluster, skydda företagets rykte, uppfylla lagar och regler, skydda miljön och arbetstagarnas hälsa och säkerhet.

Dessutom är ORM en integrerad del av ISO-standarder. ISO 9001 kräver att företag etablerar ett kvalitetsledningssystem som hanterar risker som påverkar produkt- eller tjänstekvalitet. ISO 14001 kräver ett miljöledningssystem som kontrollerar risker för miljön. ISO 45001 kräver ett ledningssystem för arbetsmiljö och säkerhet som hanterar risker för anställdas hälsa och säkerhet.

Hur implementerar man ORM enligt ISO-standarder?

  1. Identifiering: Identifiera specifika operationella risker som kan påverka ditt företag. Överväg både interna risker (som systemfel eller mänskliga fel) och externa risker (som regulatoriska förändringar eller naturkatastrofer).
  2. Bedömning: Utvärdera den potentiella effekten och sannolikheten för varje risk. Tilldela en riskpoäng baserat på denna bedömning. Använd även allvarlighetsgradsmatris för att göra bedömningen mer objektiv.
  3. Kontroll: Utveckla och implementera åtgärder för att kontrollera eller minska varje risk. Detta kan innebära att ändra affärsprocesser, implementera ny teknik eller ge ytterligare utbildning till personalen.
  4. Granskning: Granska och uppdatera riskbedömningen regelbundet. Detta säkerställer att ditt ORM-system förblir relevant och effektivt när ditt företag och den externa miljön utvecklas.

Vanliga misstag i ORM

Även om många företag förstår vikten av ORM, kan några vanliga misstag underminera dess effektivitet:

  1. Brist på specifika risker: Risker bör vara specifika för ditt företags verksamhet, tjänster och marknadsmiljö. Generiska risker som kan gälla för alla företag är mindre användbara.
  2. Dålig riskbedömning: Risker måste bedömas utifrån deras potentiella påverkan och sannolikhet. Utan kvantifierbara metriker eller kriterier för att bedöma dessa risker är det utmanande att prioritera dem effektivt.
  3. Ineffektiv riskägande: Tilldelning av ansvar för att hantera risker är avgörande. De tilldelade individer eller team måste dock ha nödvändig kunskap, resurser och myndighet.
  4. Otillräcklig riskminskning: Medan identifiering av risker är viktigt, ligger det verkliga värdet av ORM i att minska dessa risker. Riskreducerande åtgärder bör vara realistiska, genomförbara och effektiva.
  5. Otillräcklig övervakning och granskning: Risker förändras över tid. Regelbundet granskning och uppdatering av din riskbedömning säkerställer att ditt ORM-system förblir relevant och effektivt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är operativ riskhantering en grundläggande funktion för alla företag som hjälper till att säkerställa företagets hållbarhet och framgång.

Genom att följa riktlinjerna som tillhandahålls av ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001 kan företag implementera ett effektivt ORM-system som minimerar potentiella hot och maximerar möjligheterna till tillväxt och förbättring.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
ISO-standarder

Anpassa ISO-standarder till dig, inte tvärt om – och 10 tips för att lyckas

Anpassa ISO-standarder till ditt företag genom att utnyttja deras flexibilitet, integrera IT-stöd och följa 10 tips för att effektivt nå mål inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö.
Joakim Stenström
June 15, 2023
Ledningssystem

Det bästa sättet att bygga ledningssystem

Lär dig hur du bygger ett ledningssystem på ett bättre sätt än det traditionella sättet.
Joakim Stenström
December 20, 2022
OKR

Skillnaden mellan OKR (Objectives and Key Results) och traditionell målstyrning

Lär dig skillnaden mellan OKR och traditionella målstyrningsmodeller som MBO. Utforska fördelarna med flexibilitet, transparens och hög ambitionsnivå som OKR erbjuder. Perfekt för ledare som vill driva tillväxt och innovation.
Patrik Björklund
September 26, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.