Hjältebeteende på arbetsplatsen kostar mer än du tror

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
July 26, 2023
Ämne
Kompetensmatris

Hjälten räddar dagen

När ett företag har en anställd som ständigt kliver in för att "rädda dagen", kan det lätt ses som en bonus.

Denna individ, ofta benämnd som "hjälten", är den som alla vänder sig till när saker och ting blir knepiga. De tar på sig mer ansvar, löser problem och gör ofta mer än vad deras jobbtitel kräver.

Hjälten är en risk

Men vad händer när en sådan "hjälte" går i pension och du plötsligt inser att det krävs fyra nya anställda för att fylla tomrummet? Detta är ett vanligt scenario som företag ställs inför när de inte inser omfattningen av arbetsbelastningen som hjälten skötte.

Hjältebeteende, trots sina initiala fördelar, kan faktiskt vara skadligt för ditt företag på lång sikt. Det kan skapa en obalans i arbetsbelastningen, där hjälten riskerar utbrändhet och andra anställda förblir beroende av denna person för att lösa problem.

Dessutom kan det leda till kunskapsmonopol, vilket innebär att värdefulla färdigheter och kunskaper inte sprids över hela organisationen. Detta kan skapa sårbarheter om hjälten någonsin lämnar företaget - precis som i scenariot med fyra nya anställda.

Minska risken med en kompetensmatris

Så hur kan vi hantera detta?

Ett effektivt sätt är genom att implementera en kompetensmatris.

En kompetensmatris är ett verktyg som identifierar och visualiserar de färdigheter och kunskaper som finns inom din organisation. Den ger en överblick över vilka som har vilka färdigheter, var det finns luckor, och var det finns möjligheter för utveckling och cross-training.

Genom att använda en kompetensmatris kan du sprida kunskap och färdigheter över hela organisationen, minska beroendet av enskilda hjältar, främja självständighet hos alla anställda och göra din organisation mer motståndskraftig.

Kompetensmatrisen kan även hjälpa till att identifiera områden för vidareutbildning och utveckling.

Detta kan bidra till att öka engagemanget och förbättra medarbetarnas tillfredsställelse och lojalitet.

Även om vi uppskattar våra arbetsplatshjältar för deras hängivenhet och hårda arbete är det viktigt att sträva efter en mer balanserad och hållbar arbetsmiljö.

Genom att implementera verktyg som en kompetensmatris kan vi se till att varje medlem i vårt team har möjlighet att bli en hjälte på sitt eget sätt.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
ISO-Certifiering

AmpliFlow - Din bästa partner för ISO-certifiering

Upptäck AmpliFlow, det banbrytande IT-verktyget som transformerar ditt företags ISO-certifieringsprocess. Lär dig hur detta integrerade system kan effektivisera din företagsledning, förbättra produktivitet och stärka riskhanteringen - allt på en centraliserad plattform.
Patrik Björklund
July 31, 2023
Kompetensmatris

Vad är en kompetensmatris?

Kompetensmatrisen är ett verktyg för att identifiera kompetensgap, bedöma och värdera anställda och planera för rekrytering och utbildning. Men det finns mer att veta.
Patrik Björklund
December 16, 2022
Digitalt Ledningssystem

Det digitala ledningssystemet: En modern lösning för att uppfylla ISO-krav och effektivisera din organisation

Utforska fördelarna med att använda ett digitalt ledningssystem som AmpliFlow för att hantera kraven enligt ISO 9001, 14001 och 45001. Läs om hur AmpliFlow kan förbättra din organisations effektivitet, produktivitet och konkurrenskraft genom att erbjuda en integrerad plattform för att skapa, konsumera och arbeta aktivt med information enligt ISO-kraven.
Joakim Stenström
August 1, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.