Hemligheten som kapar mest kostnader av allt i ett ISO-certifieringsprojekt

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
August 21, 2023
Ämne
ISO-Certifiering
Hemligheten som kapar mest kostnader av allt i ett ISO-certifieringsprojekt

Ett vanligt misstag är att tro att certifiering handlar om att beskriva verksamheten på ett extremt detaljerat sätt. Ofta tror man att desto mer detaljerad beskrivning, desto lättare blir certifieringen - men faktum är att det ofta är precis tvärtom.

Om vi liknar certifieringen vid idrott, så handlar det inte om att vinna VM, utan snarare om att få en tävlingslicens.

Ribban behöver inte vara hög

ISO-standarderna för ledningssystem lämnar mycket öppet för organisationen själv att bestämma. Många tror felaktigt att de måste prestera på topp för att bli certifierade - men det räcker faktiskt med grundläggande kvalifikationer.

Likt höjdhopp, behöver du inte hoppa över 2,30 m direkt - en prestation på 1,49 m med darr på ribban är tillräckligt för att få din tävlingslicens.

Sänk ribban för snabbare framgång

Att sätta ribban lågt i början av processen kommer hjälpa er nå ert mål snabbare. Efter certifieringen kan ni successivt höja ribban och sträva efter större framgångar - oavsett om ni siktar mot världsrekordet eller bara vill bli bäst i regionen.

Allt behöver inte vara perfekt

Många konsulter tror felaktigt att allt måste vara perfekt innan man kan bli certifierad. Resultatet blir ofta ett överflöd av dokumentation som knappt används och kostar företaget både tid och pengar.

Istället bör fokus ligga på arbete som bidrar till företagets utveckling och framgång.

Certifiering - en investering mer än en kostnad

För många företag ses ISO-certifiering endast som en kostnad istället för en investering. Men med rätt inställning och metoder kan certifieringen ge er en stabil grund för fortsatt utveckling och framgång.

Praktiska tips och råd från verkligheten

Så, hur ska man gå tillväga för att effektivisera certifieringsprocessen och göra den till en investering istället för en kostnad? Här kommer några konkreta tips från verkligheten:

  1. Håll processkartläggningen på en övergripande nivå: Försök inte att beskriva varje litet steg i detalj. Istället ska du fokusera på de viktigaste delarna av varje process.
  2. Använd standardmallar: Varför uppfinna hjulet på nytt när det redan finns mallar som följer ISO-standarderna? Använd dessa som utgångspunkt och anpassa dem efter era specifika behov.
  3. Prioritera viktiga processer: Alla processer är inte lika viktiga för certifieringen. Fokusera på de som verkligen har betydelse för er verksamhet och kvalitetsledningssystem.
  4. Internrevision bör inte vara en belastning: Intern revision är ett krav, men det behöver inte vara en belastning. Gör det till en del av ert löpande förbättringsarbete istället för att se det som ett separat projekt.
  5. Använd smarta IT-system: Genom att använda smarta IT-system byggda från grunden att effektivisera företaget och samtidigt leva upp till kraven för ISO-certifiering kan du spara både tid och pengar.

Avslutning

ISO-certifiering behöver inte vara en tung och kostsam process. Med rätt inställning, verktyg och metoder kan certifieringsarbetet bli en investering som ger er en stabil grund för fortsatt utveckling och framgång.

Kom ihåg att fokusera på helheten, prioritera de viktigaste processerna, använda standardmallar, integrera internrevision som en del av ert löpande förbättringsarbete och dra nytta av smarta IT-system.

Vill ni veta mer om hur ett certifieringsprojekt kan gå dubbelt så snabbt med oss på AmpliFlow än att göra det själva? Ta kontakt med oss idag för att boka ett möte! Vi ser fram emot att hjälpa er på vägen mot er ISO-certifiering.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Tillväxt

Vi är för små för ett ledningssystem, eller?

Upptäck hur ett ledningssystem kan fungera som en tillväxtmotor för små företag och varför det är klokt att börja etablera det tidigt. Läs mer här!
Patrik Björklund
September 12, 2023
ISO-standarder

Vad är en ISO-standard?

Få en klar bild av ISO-standarder och deras betydelse för ditt företag. Lär dig hur ISO-certifiering kan påverka er verksamhet och stödja er tillväxt.
Patrik Björklund
November 20, 2023
Avvikelsehantering

Hantering av Avvikelser Ett Steg Mot Framgång

En djupdykning i avvikelsehantering och varför det inte primärt handlar om att hitta och laga felaktigheter - då missar du de stora vinsterna.
Patrik Björklund
November 8, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka en nulägesanalys idag för att se hur nära du är certifiering, eller kontakta oss för att diskutera direkt med experter.