Vad är en kompetensmatris?

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
December 16, 2022
Ämne
Kompetensmatris

En kompetensmatris är ett verktyg som används för att identifiera, organisera och kommunicera kompetenser inom ett företag.

Vad består den av?

Den består vanligen av ett antal kolumner som listar olika kompetenser som krävs inom olika verksamhetsområden i organisationen, och en rad för varje individ. Varje kolumn representerar en specifik kompetens och varje individs förmåga att uppfylla kompetensen bedöms med en siffra.

Varför är det viktigt?

Kompetensmatrisen är ett viktigt verktyg för att identifiera kompetensgap inom ett team eller en organisation.

Ledare kan använda kompetensmatriserna för att identifiera vilka personer som är bäst lämpade för att ta itu med specifika uppgifter. De kan också hjälpa dem att fatta mer informerade beslut om vilka personer/kompetenser som behöver rekryteras.

Att jobba med kompetensmatriser gör det möjligt för ledare att identifiera vilka kompetenser som krävs för att utveckla ett team eller en organisation.

De kan också hjälpa dem att få en bättre förståelse för vilka typer av kompetenser som är nödvändiga för att nå ett visst mål och planera för det framtida utvecklingsarbetet.

Även för HR blir kompetensmatriser ett viktigt verktyg för att förstå kompetenserna hos de anställda och för att planera för rekrytering och utbildning.

Genom att ta reda på vilka kompetenser som är nödvändiga för att nå ett visst mål kan ni fatta bättre beslut om exempelvis vilka människor som ska anställas och vilka som ska utbildas.

Utmaningar

Utmaningar med att utveckla och använda en kompetensmatris är att det kan ta tid och kräva mycket arbete.

För att en kompetensmatris ska vara användbar måste den hållas uppdaterad och återspegla den aktuella utvecklingen inom organisationen.

Det kan också ta tid att bedöma och värdera kompetenserna hos enskilda anställda. Det är viktigt att ledarna är väl förtrogna med kompetensmatrisen och de kompetenser som den listar för att kunna fatta ett korrekt beslut.

Gör det enklare

Med smarta IT-system, som AmpliFlows egenutvecklade IT-verktyg där kompetensmatrisen är integrerat i ett digitalt ledningssystem kan användningen av kompetensmatriser göras mer effektiv.

Dessa verktyg kan göra det enkelt att samla in, följa upp och bearbeta data om kompetenserna hos anställda, befattningar och team-medlemmar.

Det gör det möjligt för ledare att snabbare ta reda på vilka kompetenser som är nödvändiga för att uppnå ett visst mål, samt att få en bättre förståelse för vilka kompetenser som är nödvändiga för att utveckla teamet och organisationen.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Avvikelsehantering

Avvikelsehantering: nyckeln till ständiga förbättringar och ökad kundnöjdhet

En väl genomtänkt och anpassad avvikelsehanteringsprocess är avgörande för att säkerställa kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet i långa loppet. Läs vår guide för att komma igång.
Patrik Björklund
April 23, 2024
OKR

Skillnaden mellan OKR (Objectives and Key Results) och traditionell målstyrning

Lär dig skillnaden mellan OKR och traditionella målstyrningsmodeller som MBO. Utforska fördelarna med flexibilitet, transparens och hög ambitionsnivå som OKR erbjuder. Perfekt för ledare som vill driva tillväxt och innovation.
Patrik Björklund
September 26, 2023
Internrevision

KEY Relocations internrevision - en viktig del i certifieringsresan mot ISO 9001 och 14001

Utforska hur KEY Relocation genomförde sin internrevision som en del av sin certifieringsresa mot ISO 9001 (kvalitetsledning) och ISO 14001 (miljöledning), med oväntade och värdefulla insikter längs vägen.
Patrik Björklund
August 23, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.